Wethouder Rob Opdam gemeente Heiloo enthousiast over 1e regenwatertuin in Heiloo

< Blogoverzicht
28 juni 2016 door

Maandag 30 mei bezocht wethouder Rob Opdam van Heiloo de eerste regenwatertuin in Heiloo. Bewoners Marit en Dennis wonnen € 1.000,-  voor de aanleg van hun regenwatertuin via een prijsvraag van de gemeente. De gemeente stimuleert inwoners zelf aan de slag te gaan met het afkoppelen van de regenpijp om zo de kans op wateroverlast bij hevige regenbuien te verminderen.

Regenwatertuin tegen wateroverlast

Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Bij elke regenbui stroomt er schoon water van de daken in het riool en bij stevige buien kan het riool al dat water niet aan. De straat kan dan blank komen te staan en de rioolzuivering wordt belast met grote hoeveelheden schoon regenwater. Het is daarom een goed idee de regenpijp bij huizen los te koppelen en het water in de tuin te gebruiken en langzaam in de bodem te laten zakken. Het water stimuleert het planten- en dierenleven. Een vijver trekt bijvoorbeeld libellen en salamanders. Bovendien kan het water decoratief worden gebruikt, bijvoorbeeld in een vijver.

Wethouder Opdam: “Ik vind het belangrijk dat gemeente én inwoners samenwerken aan deze uitdaging. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen. De grootte van een tuin is niet bepalend om regenwater goed op te kunnen vangen. Iedere tuin biedt mogelijkheden. Het is mooi om te zien dat Marit en Dennis zo enthousiast hun eigen regenwatertuin hebben ontworpen en aangelegd. De eerste regenwatertuin in Heiloo is daarmee een feit. Ik hoop dat er nog veel zullen volgen”.

Prijsvraag

De prijsvraag was een uniek samenwerkingsproject tussen de gemeenten Heiloo en Castricum en Landschap Noord-Holland. Er zijn vijf prijswinnaars, die de komende tijd hun regenwatertuin krijgen. De bewoners leggen de tuin deels zelf aan. Zij worden daarbij geholpen door de Groenploeg van Natuurlijke Zaken (zakelijke dienstverlening Landschap Noord-Holland). De vijf tuinen worden voorbeeldtuinen en dienen ter inspiratie van anderen.

Wat kun je zelf doen?

Tijdens het project bleek dat veel inwoners behoefte hebben aan informatie over wat ze zelf kunnen doen tegen wateroverlast. Zij kwamen naar de informatiebijeenkomsten over het project met vragen over de inrichting van een regentuin met vijvers, molgoten en bezinkputten. Op de website www.demooisteregenwatertuin.nl staan verwijzingen naar websites met nog meer inspiratie.

Waterlabel

Om de burger bewuster te maken is het regenwaterlabel, kortweg waterlabel, voor woningen ontwikkeld. Het waterlabel geeft informatie over de capaciteit van een huis / tuin om water vast te houden. Is uw woning en tuin al klimaatbestendig? U kunt het zelf bereken op de speciale website.

Gerelateerde producten

Met de aanleg van een poel creërt u een bron van leven voor dieren en planten.
Boerenerven Ecologisch beheer Natuurlijke tuinen Waterbeheer
Uitvoering
Kies voor een vlechtscherm of takkenril als natuurlijke (tuin)afscheiding.
Boerenerven Ecologisch beheer Natuurlijke tuinen Recreatie
Uitvoering
Een natuurlijke tuin. Een oase van rust voor mens en dier.
Boerenerven Ecologisch beheer Natuurlijke tuinen
Advies